Човекът се състои от две неща: дух и тяло. Тялото обаче се забавлява повече.

~ Уди Алън

Как да открия баланса между физическото и емоционалното здраве


Всички сме възпитани да даваме предимство на физическото здраве. Когато някой има рожден ден, първото нещо, което му пожелаваме, е: Бъди здрав, а всичко останало ще се нареди. Толкова сме свикнали да го чуваме, че дори сякаш очакваме наистина всичко останало да се нареди като с вълшебна пръчица. Важно е да сме здрави и енергични, разбира се, но трябва да осъзнаем, че нищо няма да се нареди като с вълшебна пръчица без положени усилия. Чух някъде някой да казва, че за да се случи нещо, трябва стратегия. Стори ми се важно и си го записах. И ето го тук.

Стратегията за живота ни е свързана до голяма степен с нашето емоционално здраве. Според мен, на всички ни предстои много работа върху това - да добием култура в този аспект - да бъдем емоционално здрави.

Възпитани сме да свързваме личния си живот с други хора. Това какво означава? Че очакваме тези други хора да са основен източник на нашето щастие и емоционално здраве. Ако разчитаме прекалено много на тях, рискуваме да ги натоварим с отговорност, която не принадлежи на тях, а на нас. Ключът към по-балансиран живот е вътре в нас и това е смяната на гледната ни точка за т.нар. личен живот. Личният Ви живот включва и самите Вас!

Балансираният личен живот се изразява именно в баланс между физическото и емоционалното ни здраве. Постигането му си е цяла стратегия. Стратегията за живота се прави отвътре, никой отвън няма да я направи по-добре от Вас. Имам предвид стратегия за личностно себе-изразяване. Това са нещата, които Ви правят щастливи, заредени, вдъхновени. Ако е необходимо, включете и финансовия аспект, т.е как да намерите парите, които биха Ви позволили да правите нещата, които Ви правят щастливи, заредени, вдъхновени. Стратегия може да се направи за всичко в живота. Най-важното е, човек да не стои без такава, защото тогава просто няма да му се случи нищо ново, интересно и вълнуващо. Направете си списък например с неща, които можете да продадете, за да си освободите финанси. Направете втори списък с неща, които се нуждаят от тези финанси и които са свързани с Вашите интереси, мечти, цели. Направете трети съкратен окончателен списък с неща, които са наистина Вашите интереси, мечти, цели. Определянето на това, какво наистина искате, е най-близко до Вашето емоционално здраве. Когато започнете да се доближавате до него, всъщност Вие се доближавате до себе си и неусетно ще станете човек с цел. Определянето на цел е най-доброто лекарство за лекуване на всички състояния на неудовлетвореност.

Дойде ред и на любим мой автор - Вадим Зеланд, който обяснява как след поставяне на цел и тръгването към нея, човек среща всичко, което е важно за неговия живот, за неговото щастие, включително и любими хора. Препоръчвам силно, който има време да прочете неговите книги или да го послуша в интернет. А за който няма време, мога да обобщя, че в момента съвременната езотерика е единодушна за това, колко е важно човек да намери първо себе си, с какво иска да се занимава, и като резултат от това по пътя среща всички възможности за личностно себе-изразяване.

Впрочем, препоръчвам силно книгите на Вадим Зеланд наистина на всички, а не само на все още търсещите себе си. Препоръчвам ги и на онези, които са убедени, че вече се намират на правилното място и вече правят правилните неща. Със сигурност ще намерите в тях вдъхновение за нещо ново и вълнуващо, с което да обогатите Вашия живот или пък което можете да предадете на любимите си хора, за да обогатите техния живот.

С пожелание за нови вдъхновения по пътя,
Ивана Камбушева
Основател на Аметистът на Мерлин

« Обратно

Сподели във Facebook
© 2017-2024 Аметистът на Мерлин. Всички права запазени