Понякога приятелите са врагове, а враговете - приятели.

~ Руми

КАК ДА ПРИЕМАМЕ ПО-ЛЕКОМИНУСИТЕ В ЖИВОТА

Представете си една батерия и как във всеки край има по един полюс - плюс и минус. За да потече ток, той трябва да мине през двата различни полюса на батерията. Ако са еднакви, просто нищо няма да стане. Няма да има поток на електричеството.

Същия процес се наблюдава, за да може да тече и човешкият живот. Поговорката "Всяко зло за добро!" изразява точно този закон, че без минус няма плюс. Просто те работят заедно, защото са част от едно Цяло.

Като че ли всички разбираме по-добре плюсовете в живота, а минусите остават някак неразбрани. Също и недооценени. Затова в тази статия ще им отдам заслуженото уважение.

Замислете се върху следното: Кога човек предприема смели действия? Когато няма какво да губи. Кога се заставя да мисли умно и бързо? Когато е в критична ситуация. Кога концентрирано насочва и използва мъдро сили и ресурси? Когато е под натиск от обстоятелства и време. Когато е в положение, което бихме описали като отрицателно - когато се налага да предприеме действия въпреки трудностите, страховете и ограниченията. Защото когато човек е щастлив, той няма нужда да предприема бързо нещо ново и изобщо да прави важни стратегически стъпки. По-скоро тогава се старае да не разклати щастливото спокойно положение, за да не го развали.

Най-важните уроци получаваме в периодите на минус, когато чувството на неудовлетвореност не ни дава мира. Точно тогава развиваме ценни качества като смелост, решителност, упоритост, издръжливост. Откриваме силните си страни, защото без тях просто няма да се справим. Отличително за тези периоди е, че по време на тях става ясно кой ни е истински приятел и кой - не. Т.е. получаваме яснота освен за себе си и за другите около нас. Научаваме се как да си помагаме сами и как да получаваме подкрепа от другите.

Какво се случва в периодите на щастие или т.нар. Плюс? Тогава явно вече сме успели да приложим развитите качества от периода на минуса по начин, който е дал положителен резултат. Вече имаме опитност и нови ресурси, които можем да споделяме с другите. Т.е. ние вече можем да бъдем полезни, да бъдем даващата силна страна както в работата, така и в любовта. Да не забравяме и вдъхновението, което се излъчва от нас в изобилие и което предаваме като импулс на някой, който се нуждае от него в този момент.

И минусът и плюсът са еднакво важни и еднакво големи както за една батерия, така и за развитието на един човек. Ако дълго време не си работил нещо, което е просто наложително за прехрана, никога няма да се радваш после на любимата си работа, която ти дава много повече. Просто няма как да стигнеш до любима работа, без да си се подготвил преди това за нея. Да станеш добър в нещо е невъзможно, без паралелно да си развивал качества в себе си. Най-добрата школа за това е била трудния период, т.нар. Минус. Силен устрем се заражда в потиснати и трудни моменти. Добрите идеи идват при хора, които полагат усилия да не се обезсърчат.

Виждате ли, двата полюса - плюс и минус - работят заедно за човека и никой от тях не работи против него, дори и когато изглежда обратното.

Ако мислите, че тази статия може да бъде полезна на някой някъде в този момент, който има нужда от кураж,
споделете я. Благодаря.

С пожелание да откривате нови силни страни в себе си,
Ивана Камбушева
Основател на Аметистът на Мерлин

« Обратно

Сподели във Facebook
© 2017-2024 Аметистът на Мерлин. Всички права запазени